menu sluiten

Als kunst je lief is

Ontdek in één tentoonstelling 80 belangrijke aanwinsten voor 40 musea!

Het Kröller-Müller Museum en de Vereniging Rembrandt organiseren gezamenlijk de tentoonstelling Als kunst je lief is. Voor de gelegenheid zijn ruim 80 werken afkomstig van 40 musea bijeengebracht die in de periode 2008-2018 mede met steun van de Vereniging Rembrandt zijn verworven. De tentoonstelling toont de volle breedte van de aankopen: schilderijen, tekeningen, foto’s, sculpturen, et cetera. Stuk voor stuk zijn het publiekslievelingen geworden in de deelnemende musea. Het oudste werk is zo’n 3.000 jaar oud, het meest recente dateert uit 2016.Als kunst je lief is

Feest van onverwachte ontmoetingen

De tentoonstelling wordt een feest van onverwachte ontmoetingen met kunstwerken en objecten die met grote zorg worden geënsceneerd. Normaal gesproken moet je deze 40 musea in heel Nederland bezoeken om hun publiekslievelingen te bekijken. Nu zijn ze eenmalig samen in verrassende, niet eerder vertoonde combinaties te zien in het Kröller-Müller Museum.

De tentoonstelling is samengesteld door Peter Hecht, emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en fellow van de Vereniging Rembrandt. De vormgeving van de tentoonstelling is in handen van Maarten Spruyt, stylist en tentoonstellingsmaker. De zaalteksten in de tentoonstelling kun je hier downloaden.

Satellietprogramma

Als aanvulling op en verwijzing naar de tentoonstelling in Otterlo vinden er door heel Nederland minipresentaties plaats. In totaal werken 15 musea aan dit programma mee, van Groningen tot Middelburg en Haarlem tot Maastricht. In elke presentatie wordt een werk dat in de afgelopen tien jaar mede met steun van de Vereniging is aangekocht, getoond in combinatie met collectiegenoten waar het een relatie mee aangaat. Die combinatie laat zien dat het nieuw verworven werk de bestaande collectie op een hoger niveau tilt, een nieuw accent legt of een gemis opheft.

Lezingen en exclusieve avonden in het museum

In het Kröller-Müller Museum zijn regelmatig lezingen, waarin steeds een kunstwerk uit de tentoonstelling centraal staat. En in december zijn er twee exclusieve avonden, met als 'toetje' de voorstelling Uit verdriet geboren van Julika Marijn. Een overzicht van alle activiteiten vind je in onze agenda.

Publicatie

Bij de tentoonstelling is een speciale uitgave van het Bulletin van de Vereniging Rembrandt verschenen. Peter Hecht, gastconservator van de tentoonstelling, schreef De Collectie Nederland is niet af, een scherp en vurig pleidooi voor het blijven verzamelen. Beide publicaties zijn te koop in de museumwinkel en webshop via de bovenstaande links.

Over de Vereniging Rembrandt

De Vereniging Rembrandt is in 1883 opgericht door enkele kunstminnende particulieren. Samen wisten zij te voorkomen dat meesterwerken uit de Nederlandse cultuurgeschiedenis naar het buitenland verdwenen; in andere gevallen slaagden zij erin ze terug te kopen voor Nederland. De Vereniging Rembrandt helpt sindsdien om het Nederlands openbaar kunstbezit te verrijken, te behouden en door te geven aan de volgende generaties. De Vereniging Rembrandt telt 15.000 leden. Word jij ook lid? Alle info vind je hier.

Vlog 'My Daily Shot of Culture'

Blijde en Jip van My Daily Shot of Culture kwamen langs om Als kunst je lief is te bekijken. Bekijk de vlog hieronder.

Afbeeldingen: Cornelis Cornelisz. Buys II, Jacob trekt bij Laban weg, Stedelijk Museum, Alkmaar / Louise Bourgeois, Cell XXVI, 2003, Gemeentemuseum, Den Haaglogo