Art Rocks Op 31 augustus ging Art Rocks 2016 van start: een landelijke muziekcompetitie in Museum Boijmans Van Beuningen, Tropenmuseum, Kröller-Müller Museum, Drents Museum en Museum Het Valkhof. Samen met de Grote Prijs van Nederland dagen de musea muzikanten uit om zich voor een lied te laten inspireren door iconen uit hun museumcollecties. In vijf voorrondes treden muzikanten live op bij het door hen gekozen meesterwerk. De beste acts staan in de finale in poppodium Paradiso. Naast de muziekcompetitie bieden de musea een gevarieerd randprogramma, met bijvoorbeeld masterclasses van Art Rocks-ambassadeurs Giovanca en optredens van Cata.Pirata (Skip & Die). 

Finale in Paradiso

Vijftig kunstwerken uit allerlei tijdsvakken, stijlen en kunstdisciplines zijn uitgekozen voor deze derde editie van de Art Rocks-muziekcompetitie. Werken van grootmeesters als Van Gogh, Mondriaan, Andy Warhol, Rembrandt en Picasso gaan muzikanten uit alle genres inspireren. De kunstwerken zijn te vinden op artrocks.nl en ook in de musea zelf te bezichtigen. Uit de beste inzendingen worden door een vakkundige jury en via publieksstemmen vijftig acts geselecteerd. Zij zullen in de musea, naast hun favoriete kunstwerk, strijden voor een plek in de finale. Alle finalisten winnen een eigen, professionele videoclip en een studio-opname bij Red Bull Studios Amsterdam. De grote winnaar van Art Rocks 2016 gaat in Paradiso naar huis met een geldbedrag van € 1.000.

Ambassadeurs Giovanca en Cata.Pirata

Zangeres Giovanca en Skip & Die-frontvrouw Cata.Pirata hebben zelf ook een nummer gemaakt, geïnspireerd op respectievelijk Madonna (Roy Villevoye) en De Mandril (Oskar Kokoschka). Ook zijn de ambassadeurs onderdeel van de vakjury en het gevarieerde randprogramma dat in de musea wordt georganiseerd: met onder andere masterclasses songwriting door Giovanca, en optredens bij de kunstwerken. Hieronder kun je het nummer van Giovanca beluisteren:

Over Art Rocks

In 2012 ontwikkelde Museum Boijmans Van Beuningen een eerste, succesvolle editie van Art Rocks, mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. Jong en oud bezochten de muzikale events en masterclasses van onder anderen Giovanca en Typhoon. Try Acrobatics won deze eerste editie. In 2014 volgde de tweede editie waarvoor Museum Boijmans Van Beuningen het Centraal Museum en Groninger Museum uitnodigde. Met een spannende finale tijdens Eurosonic/Noorderslag, ging Bird in a Glasshouse als winnaar naar huis. Net als bij de voorgaande edities is ook in 2016 de Grote Prijs van Nederland partner van Art Rocks. Art Rocks 2016 wordt mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Mondriaanfonds.

Meer informatie en aanmelden: www.artrocks.nl

Overzicht data

- 31 augustus t/m 16 oktober 2016: aanmeldperiode muziekcompetitie, workshopprogramma
- zondag 20 november 2016 – Museumronde Museum Boijmans Van Beuningen
- vrijdag 25 november 2016 – Museumronde Museum Het Valkhof
- zondag 27 november 2016 – Museumronde Tropenmuseum
- zondag 11 december 2016 – Museumronde Kröller-Müller Museum
- zaterdag 17 december 2016 – Museumronde Drents Museum
- dinsdag 17 januari 2017 - Finale Art Rocks in poppodium Paradiso

Deelname aan de muziekcompetitie is vanaf 16 jaar en zowel voor amateurmusici als voor professionals.