Opdracht

Auguste Renoir maakt dit grote schilderij in opdracht van de eigenaar van het café van het Cirque d’Hiver, het wintercircus in Parijs. De clown midden in de piste is de in die tijd bekende John Price, die samen met zijn broer William optreedt als ‘clown-musicien’. Hij vermaakt het publiek onder meer door viool te spelen terwijl hij op een wankele stoel staat.

Gefixeerde houding

De clown steekt met zijn donkere kostuum met de grote geborduurde vlinders en de rode mouwen en kousen scherp af tegen het gele zand van de piste en het wit van de lage, gebogen wand en de stoel. Zijn gefixeerde houding creëert een sfeer van spanning. Gestopt met spelen kijkt hij als in hypnose voor zich uit.

Vroege tijd

De clown dateert uit Renoirs vroege tijd, waarin hij grote, gedetailleerde portretten maakt die vaak het hele doek vullen. Pas in 1869 ontwikkelt hij zijn bekende, impressionistische stijl. Dan ontstaan de schilderijen waarmee hij wereldberoemd wordt: de beelden van Parijs en omgeving, van de drukbezochte parken en de cafés, de portretten en de naakten.