Het dagelijkse leven

Auguste Renoir staat samen met Claude Monet aan de basis van het impressionisme. Maar terwijl Monet bij voorkeur in de openlucht landschappen schildert, neemt Renoir het dagelijkse leven als onderwerp voor zijn schilderijen. Hij schildert graag en vaak in café's, wat hem ook weer allerlei opdrachten voor portretten oplevert.

Spel van contrasten

Renoir wil de realiteit zo dicht mogelijk benaderen, maar hij betrekt alles wat de zintuigen prikkelt – licht, kleur, beweging, sfeer – bij zijn observaties. Dit kleine schilderij in overwegend heldere en donkere tinten blauw is een subtiel spel van contrasten. De hele scène is onscherp, er zijn geen duidelijke omtreklijnen.

Levendige momentopname

Door de geraffineerde compositie, met de schetsmatig weergegeven figuren in de achtergrond en de reflectie van nog weer andere bezoekers in de spiegel, wordt duidelijk de indruk gewekt van een druk bezocht café. Deze indruk wordt nog versterkt door de snelle grove verfstreken, waardoor alles in beweging komt. Het resultaat is een levendige momentopname uit het leven in het Parijs van het fin de siècle.