Uit de schaduw van Mondriaan en Van Doesburg

De documentaire vertelt voor het eerst het verhaal van deze onderschatte schilder en geeft hem zijn eigen plaats, weg uit de schaduw van kunstenaars als Piet Mondriaan en Theo van Doesburg, die zoveel aan hem te danken hebben. Bart van der Leck was maar heel even ‘Stijl’, maar vocht zijn hele leven voor de realisering van ‘Zijn eigen Stijl’.

Invloed van Helene Kröller-Müller en H.P. Bremmer

De film vertelt Van der Lecks gehele levensverhaal als veelzijdig kunstenaar en gaat ook in op zijn intrigerende relatie met Helene Kröller-Müller en de invloedrijke toenmalige ‘kunstpaus’  H.P. Bremmer. In hoeverre beïnvloedden zij met hun voorkeur voor niet-geheel abstract werk de keuzes van Van der Leck? Het is een open vraag, die Eva Rovers, auteur van de biografie van Helene Kröller-Müller, opnieuw aan de diverse deskundigen voorlegt.

Programma

Het premièreprogramma start om 13.3o uur met een inleiding door Leo van Maaren. Na de film is er gelegenheid voor een meet & greet met de makers en het bezoeken van de tentoonstelling De mecenas en de ‘verversbaas’. Helene Kröller-Müller en Bart van der Leck. In de museumwinkel is de DVD van de film te koop voor € 9,95.

Aanmelden

De première is gratis voor iedereen met een geldig ticket voor park en museum. Aanmelden is verplicht. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De aanmeldingen worden verwerkt op datum van binnenkomst. Aanmelden kan op www.zijneigenstijl.nl, hier is ook de DVD te bestellen.

Research en regie: Leo van Maaren / camera: Robert van Alphen / montage en productie: Frank Herrebout / productie: Stichting Hai Nun / co-productie: Kröller-Müller Museum / muziek: Wouter van Bemmel / lengte: 65 minuten / Ultra High Definition

De documentaire is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:

Prins Bernhard Cultuurfonds

De Gijselaar-Hintzenfonds

Gifted Art

Eurogroeifilms