Inspiratiebronnen

De cultuur en de traditie van zijn vaderland China zijn voor Cai Guo-Qiang belangrijke inspiratiebronnen. De vijf elementen (water, hout, metaal, aarde en vuur), de daarmee corresponderende organen van het menselijk lichaam (nieren, lever, longen, maag en hart) en de smaken zout, zuur, scherp, zoet en bitter vormen de basis van zijn denken en zijn creativiteit.

Zoeken naar evenwicht

Veel werken van Cai gaan over het vrijmaken van energie en het scheppen van nieuwe mogelijkheden door middel van vernietiging. Cai’s idee daarbij is dat de mens vanuit de chaos steeds opnieuw moet zoeken naar een evenwicht met de krachten van het heelal. Die complexe relatie van de mens tot zijn leefomgeving is ook het thema van Inopportune: Stage two.

Aanklacht

Deze indrukwekkende installatie bestaat uit negen levensgrote tijgers – replica’s – die krampachtig omhoog springen. Elke tijger is doorboord met tientallen pijlen en verkeert in doodsnood. Dit aangrijpende werk is een aanklacht tegen de uitroeiing van dit roofdier, en tegen wat de mens aanricht met alle vormen van geweld en oorlog.

Extra: Moving Pictures

Jasmijn Evans maakte deze korte film geïnspireerd door Inopportune: Stage two. Moving Pictures is een creatief samenwerkingsproject van ArtEZ afdeling Fine Arts en het Kröller-Müller Museum.