Eigenzinnig oeuvre

Charley Toorop leert het vak van haar vader, Jan Toorop. Aanvankelijk werkt ze in een kubistische en expressionistische stijl. In het begin van de jaren 1930 vindt ze haar eigen vorm, waarin ze een eigenzinnig oeuvre schept: een krachtig realisme, met scherp afgebakende vormen en expressieve kleuren.

Cyclus

Vanaf 1947 schildert ze ieder voorjaar een bloeiende fruitboom en ieder najaar een boom met appels of met peren. Op die manier wil ze de cyclus van de seizoenen en van het leven vastleggen. Oude bloeiende appelboom dateert uit 1949. Charley heeft dan voor de tweede keer een attaque gekregen. Ze is gedeeltelijk verlamd geraakt en kan moeilijk spreken. Met enorme doorzettingskracht probeert ze zo veel mogelijk aan het werk te blijven.

Geïnspireerd door Van Gogh

Ze maakt een grote serie stillevens, van bomen maar ook met borden, kannen, flessen of klompen. Veel van die stillevens ogen hoekig en streng, maar Oude bloeiende appelboom is opvallend poëtisch en expressionistisch. Ze heeft zich duidelijk laten inspireren door de bloesembomen van Vincent van Gogh, voor wie ze grote bewondering heeft.