Banale voorwerpen

Claes Oldenburg is vooral bekend geworden door zijn kolossale sculpturen in de openbare ruimte: gigantische uitvergrotingen van banale gebruiksvoorwerpen, zoals een honkbalknuppel, een schaar, een uitgeknepen tube tandpasta, een wasknijper, of deze Troffel uit 1971. De ruim elf meter hoge, in de grond gestoken troffel staat als een reusachtige wegwijzer op een kruising van wegen vlak bij het museum.

Consumptiemaatschappij

Oldenburg reageert hiermee op de Amerikaanse consumptiemaatschappij. Niet zozeer vanuit een kritische houding, maar eerder door een bijzondere fascinatie voor de gewone, alledaagse voorwerpen en gebruiksartikelen. ‘Ik wil de dingen weerspiegelen zoals ze nu zijn, en altijd zonder sentimentaliteit. De feiten onder ogen zien en de schoonheid ervan leren kennen.’

Pop art

Oldenburg maakt deel uit van de pop art, een beweging in de kunst in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw die zich richt op de populaire cultuur. De thema’s van de pop art zijn ontleend aan stripverhalen, reclame, televisie, kranten en tijdschriften. Beroemde voorbeelden van pop art zijn de blikken Campbell’s Tomato Soup en de dozen Brillo soap pads van Andy Warhol.

Extra

Troffel heeft eind 2016 een nieuwe verflaag gekregen. Zonlicht, regen en vorst verbleekten de blauwe verf in de loop der jaren. Om de juiste kleur van de verf te bepalen, is nauwkeurig onderzoek gedaan. Vanaf 23 januari 2017 staat de Troffel weer als landmark op weg naar het museum. In de blog van conservator in opleiding Eline de Graaf lees je meer over dit onderzoek.

Naar de blog