Monet in Zaandam

De Franse schilder Claude Monet verblijft in 1871 vier maanden in Zaandam. In die periode maakt hij 24 Zaanse stadsgezichten en landschappen, en dit ene portret, van de 17-jarige Guurtje van de Stadt. De familie Van de Stadt zit in de houthandel en behoort tot de rijkere families in Zaandam.

Ingetogen portret

Vergeleken met de andere Zaanse werken van Monet is dit zwart-grijze schilderij vrij ingetogen. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat Guurtjes vader Jan van de Stadt niet lang tevoren was overleden. De zwarte jurk, oorbellen en strik zouden erop wijzen dat het meisje nog in de rouw is.

Voorman van het impressionisme

Monet is de voorman van het impressionisme. De kunstenaars van deze beweging willen het vluchtige van het moment op hun doeken vastleggen en houden zich bezig met de werking van licht, kleur en beweging. Kenmerkend is ook de manier waarop zij de verf met een losse, snelle toets aanbrengen. Dat is hier goed te zien in de lichte achtergrond en Guurtjes haren. Haar gezicht en jurk zijn daarentegen heel precies geschilderd.