Constant Permeke staat bekend als de schilder die met krachtige, expressieve vormen een beeld oproept van het harde leven van de Vlaamse boeren, landarbeiders en vissers tussen de twee wereldoorlogen. Maar hij maakt in die periode ook schilderijen en tekeningen van het vrouwelijk naakt. In zijn sculpturen gaat zijn voorkeur uit naar de menselijke figuur, die vol expressie wordt verbeeld, zoals deze Niobe.

Griekse mythologie

Niobe is gebaseerd op een verhaal uit de Griekse mythologie. Deze koningin van Thebe beveelt haar onderdanen haar te aanbidden in plaats van de godin Leto. Ze voelt zich boven Leto verheven omdat zij veertien kinderen heeft en de godin slechts twee. Maar zij wordt gestraft voor haar hoogmoed: al haar kinderen worden gedood door de kinderen van Leto.

Vrouwelijk naakt

Permeke drukt in zijn beeld het immense verdriet uit van een vrouw die haar kinderen verliest. In wanhoop heeft Niobe zich ter aarde geworpen. Maar het thema biedt hem ook de mogelijkheid om de schoonheid van het vrouwelijk naakt te laten zien, in een expressieve houding en met de stevige proporties die ook de figuren in zijn schilderijen hebben.