Wanneer?

Vanaf Tot en met Tijd
22 okt 2017 22 okt 2017 14:00 - 15:30

 In het kader van 100 jaar De Stijl Mondriaan tot Dutch Design presenteert het museum de dansvoorstelling Thron, het succesvolle stuk uit 1984 van de Nederlands-Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel en de Duitse kunstenaar VA Wölfl. Met een nieuwe cast kan nu ook het museumpubliek kennismaken met deze klassieker van de Nederlandse moderne dans.

De voorstelling is gratis voor iedereen met een geldig ticket voor park en museum. Wel graag aanmelden (voor 21-10) via info@krollermuller.nl o.v.v. 'Thron'.

Koop je ticket

Lovende recensies

NRC Handelsblad, 5*****
'Minimalistisch ballet Thron van Krisztina de Châtel staat ruim dertig jaar na de première in 1984 als een huis.'

Trouw, 3***
'....geometrische helderheid van de titanenklus.'

Minimalisme

Thron bouwt voort op het minimalisme van eerder werk van De Châtel, waaronder Lines (1979). De Châtel combineert dat met een meer individuele benadering van de dansers. Thron gaat over ingehouden kracht, onvoorstelbare toewijding en een steeds heviger beheerste energie in een magische strijd met de tijd.

Elektronica

Vormgeving en kostuumontwerp is van VA Wölfl en componist Patricio Wang past de oorspronkelijke muziek aan deze tijd aan. De muziek is minimalistisch van opzet met een verwijzing naar Chileense volksmuziek. Op verzoek van VA Wölfl is deze opnieuw getoonzet, met meer expressie en gebruikmakend van elektronica.

Over Krisztina de Châtel

De van oorsprong Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel (1943) leidde 30 jaar lang haar eigen dansgezelschap en heeft ruim 50 choreografieën op haar naam staan. Tegenwoordig brengt zij haar stukken uit onder de naam De Châtel sur Place. Haar werk werd meerdere malen bekroond. Zo ontving ze de Amsterdamprijs voor de Kunst voor haar verdiensten voor de stad en kreeg ze voor haar grote bijdrage aan de ontwikkeling van de moderne dans in Nederland de Gouden Zwaan. In 2001 werd ze voor haar verdiensten voor de Nederlandse dans benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ga voor meer informatie over De Châtel en haar werk naar www.kdechatel.com.

Thron is een coproductie van De Châtel sur Place (Amsterdam) en Neuer Tanz (Düsseldorf).

Lees meer over de voorstelling Thron op de website van Krisztina de Châtel.

Lees meer over Mondriaan tot Dutch Design 

Foto’s: Robert Benschop