menu sluiten

Tijdlijn

Ontdek de museumgeschiedenis

De Tijdlijn brengt de geschiedenis van het Kröller-Müller Museum en de collectie in beeld. Maak kennis met oprichter Helene Kröller-Müller, haar echtgenoot Anton, haar opvolgers; directeuren Sam van Deventer, Bram Hammacher, Rudi Oxenaar, Evert van Straaten en alle kunstenaars en architecten met wie zij samenwerkten.

Direct naar de tijdlijn
“Leuk ook om over zo'n lange periode nu door de geschiedenis van het museum te kunnen dwalen.”
— Evert van Straaten (directeur 1990-2012)
“De Tijdlijn is een belangrijk document voor iedereen die meer wil weten over het museum. Het is ook een levend document, het kan telkens worden aangevuld en is daarmee een instrument om te reflecteren op de eigen geschiedenis.”
— Lisette Pelsers (directeur 2012-2024)
“De Tijdlijn geeft inzicht in wat er in het Kröller-Müller Museum al heeft plaats gevonden. Hierdoor kan het publiek verbindingen gaan leggen tussen heden, verleden en toekomst. Geef je over aan dat “spel” dan wordt een museumbezoek nog spannender.”
— Benno Tempel (huidig directeur)

Ontdek de schatten uit ons archief

In de Tijdlijn lees je waarom Helene Kröller-Müller een museum wilde oprichten en waar haar kunstcollectie was ondergebracht tijdens de Tweedewereldoorlog. We vertellen over het onstaan van de beeldentuin en hoe belangrijke aankopen en tentoonstellingen tot stand kwamen.

Kortom: de Tijdlijn geeft je een kijkje achter de schermen van het museum en deelt de schatten uit ons archief. Zoals een handgeschreven brief van Helene, foto's van de tentoonstelling Heart of Darkness, bouw- en interieurtekeningen van Jachthuis St. Hubertus naar ontwerp van H.P. Berlage en het model en de werktekening van Drijvende sculptuur Otterlo (zwaan) door Marta Pan.

Van 1869 tot 2012

De Tijdlijn begint op 11 februari 1869, de geboortedag van oprichtster Helene Müller en loopt voorlopig tot 31 maart 2012, het afscheid van oud-directeur Evert van Straaten. Hiermee is de basis van de Tijdlijn is gelegd, maar er is nog veel meer te vertellen! Dankzij doorlopend onderzoek blijft het museum nieuwe verhalen delen over de museumgeschiedenis en de collectie.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe Tijdlijn verhalen.

Nieuw online: Sonderbund-tentoonstelling

In 1912 reizen Helene en Anton met kunstadviseur H.P. Bremmer naar Duitsland en bezoeken in Keulen de Sonderbund-tentoonstelling. Op de tentoonstelling wordt een overzicht getoond van de vroege moderne kunst, waaronder maarliefst vijf zalen met werk van Vincent van Gogh. Dat is mede te danken aan Anton en Helene die een deel van hun Van Gogh verzameling uitlenen. Maar natuurlijk wordt er ook nieuw werk gekocht!