Kleinste werk?

Goeie kans dat dit bronzen stiertje het kleinste werk is uit onze collectie. Het stelt de Apis-stier voor, een van de belangrijkste heilige dieren van de Egyptenaren. De Apis-stier- er was er altijd maar één - werd zorgvuldig uitgekozen vanwege de tekening van zijn vacht. Zo moest hij een witte bles hebben, wat hier trouwens niet te zien is. Wel goed zichtbaar is de zonneschijf tussen de horens.

Troeteldier

De stier werd zijn hele leven vertroeteld, maar hoefde verder niets te doen. Na zijn dood werd hij begraven in de catacomben van Sakkara en ging men op zoek naar een opvolger.

Helene Kröller-Müller

Het 7 centimeter hoge beeldje komt uit de collectie van Helene Kröller-Müller. Binnen haar verzameling moderne kunst lijkt het een vreemde eend in de bijt, maar Helene kocht heel veel Chinese, Japanse en Egyptische beeldjes, vanwege hun spirituele karakter en eeuwenoude geschiedenis.

Reizen naar Egypte

De verfijning ervan lijkt haar meer te hebben aangesproken dan de hierbij wat robuust afstekende beeldhouwkunst van haar tijd. Meestal kocht ze de kleine sculpturen bij Nederlandse kunsthandels, maar ongetwijfeld heeft ze ook in Egypte zelf gekocht, toen ze meeging op een zakenreis naar de kantoren Müller & Co in Suez en Port Said.