Op 23 juni organiseren het Kröller-Müller Museum en Vluchtelingenwerk Oost-Nederland de allereerste Zwaan zoekt een vriendje-familiedag. Zwaan (geïnspireerd op Drijvende sculptuur, Otterlo van Marta Pan) groeide de afgelopen jaren uit tot een heuse kinderfavoriet. Het personage speelt samen met haar vriendjes de hoofdrol in een reeks prentenboeken, een animatiefilm én een succesvol educatief programma van het museum.

Op de familiedag is Zwaan stralend middelpunt van een mix van activiteiten, workshops, rondleidingen en vertellingen, geschikt voor jong en oud. Thema van de dag is ‘ontmoeting’: met Zwaan, maar ook met elkaar; met oude en nieuwe vrienden. Iedereen met een geldig ticket voor park en museum kan tussen 11.00 en 16.00 uur gratis deelnemen, zonder vooraf reserveren.

Programma:

  • Muzikanten en Zwaan-fans Jan-Paul van der Hoeven en Peter van Gestel spelen voor de gelegenheid samen met Muhammed Shekh Sleem, een Syrische muziekleraar en multi-instrumentalist;
  • Kom luisteren naar Omar Nahas, die op zijn vlucht uit Syrië kleine objecten verzamelde en hier prachtig over kan vertellen;
  • Met Kröller-Müller’s Filosofeerteam maak je een (reuzen)vriendje voor Zwaan;
  • een team van Afghaanse vliegeraars helpt je bij het maken van een feestelijke vlieger;
  • Illustrator Ingi Jensson signeert en laat zien hoe hij Zwaan en andere kunstwerken ‘tot leven wekt’.

 

Bekend maakt Bemind

De familiedag wordt afgesloten met een speciale sessie van Bekend maakt Bemind. In Marta Pan’s Amfitheater vertelt een vluchteling haar persoonlijke verhaal en hoe het is om in Nederland een nieuw leven op te bouwen. Natuurlijk is er ook volop gelegenheid voor een hapje, een drankje en een gezellige picknick, tussen de beroemde sculpturen in de beeldentuin.

VoorleesExpress Arnhem

Speciale gast op deze familiedag zijn kinderen en vrijwilligers van VoorleesExpress Arnhem (een landelijk project dat in Arnhem wordt uitgevoerd door Vluchtelingenwerk Oost-Nederland). De VoorleesExpress geeft extra aandacht aan kinderen met een taalachterstand en zorgt ervoor dat taal en leesplezier een vaste plek krijgen in het gezin. Het Kröller-Müller Museum is maatschappelijk partner van dit project en doneert elk jaar een honderdtal prentenboeken… van Zwaan uiteraard!

Deze samenwerking vormt de aanleiding voor deze speciale dag. Steeds meer kinderen gaven aan dat ze Zwaan graag eens in het echt zouden willen zien. Dankzij een financiële bijdrage van Nysingh Advocaten en Notarissen wordt deze wens nu werkelijkheid.

Foto: Wieneke Hofland