Vrolijke sfeer

Seurat schildert dit havengezicht in Port-en-Bessin, een vissersplaatsje aan de Normandische kust. De heldere kleuren en wapperende vlaggen en wimpels geven de voorstelling een opmerkelijk vrolijke sfeer, iets dat in Seurats landschappen niet vaak voorkomt.

Reeks

Het schilderij is er een uit een reeks van zes. Daarin laat Seurat de pittoreske attracties van Port-en-Bessin, zoals een Romeinse ruïne, een kerk en een oude brug, links liggen. In plaats daarvan brengt hij de meer prozaïsche haven in beeld – van verschillende kanten, op verschillende tijden van de dag, en bij eb en vloed. Een terugkerend element is de centrale pier met de vismarkt.

Geometrische vormen

De compositie is een harmonieus geheel van geometrische vormen en zachte kleuren. Ook de wandelaars zijn min of meer gereduceerd tot strak geordende, verticale elementen. Alleen de vlaggen met hun onregelmatige vormen verbreken de verstilde atmosfeer van het vissersplaatsje op een warme zondagmiddag. Ze trekken dan ook meteen de aandacht, vooral de wimpel met de tekst erop. De tekst is overigens onleesbaar.