Objecten voor het interieur

De Italiaanse kunstenaar Giacomo Balla omarmt als een van de eersten het futurisme. Deze stroming wil de eigentijdse dynamiek, de sensatie van snelheid en van continue verandering tot uitdrukking brengen. Balla stort zich behalve op de schilderkunst ook op de futuristische vormgeving van het dagelijks leven. Hij leeft zich uit in talloze ontwerpen voor het interieur, van overtrekken, lampen, vaatwerk en demonteerbare meubels tot complete inrichtingen.

Rijdende auto

Balla gebruikt in Paravento con linea di velocità het thema van een rijdende auto om te experimenteren met de weergave van beweging. De auto zelf is niet herkenbaar, maar beweging en snelheid worden verbeeld in een abstracte, energieke arabesk, de ‘snelheidslijn’.

'Shaped canvas'

Balla heeft het kamerscherm aan beide zijden beschilderd. Op die manier neemt hij letterlijk de ruimte in en rekt hij de grenzen van het tweedimensionale doek op. Zo bezien is dit scherm een vroeg voorbeeld van een ‘shaped canvas’. In frisse, contrasterende kleuren slaagt de kunstenaar erin licht, snelheid en dynamiek terug te brengen tot een opmerkelijk modern ogende synthese van lijn en kleur.

Podcast 

Beluister hier een podcast met directerur Lisette Pelsers over Paravento con linea di velocità. De podcast is onderdeel van de serie Topstukken van de BankGiro Loterij. 

YouTubeserie

Meer weten over dit kamrescherm? Kijk de video! Educator Matthea vertelt je hoe voor de futuristen alles kunst kon zijn: tafels, stoelen en zelfs speelgoed. Op ons YouTubekanaal vind je meer video's over het futurisme.