Nieuwe beweging

In 1909 kondigt de Italiaanse dichter Filippo Tommaso Marinetti in de Parijse krant Le Figaro een nieuwe beweging in de kunst aan: het futurisme. Dit is niet louter een artistieke avant-gardebeweging, maar een levenshouding. ‘Futuristisch’ staat gelijk aan jong, modern en rebels. Alles moet op de schop, niet alleen de kunsten, maar de hele samenleving.

In één beeld

In de beeldende kunst willen de futuristen de eigentijdse dynamiek, de sensatie van snelheid en van continue verandering tot uitdrukking brengen. Giacomo Balla, een van de voormannen van de beweging, ontwikkelt hiervoor een eigen stijl. Hij probeert in zijn werk om bewegingen in de werkelijkheid die het oog in een razend tempo te verwerken krijgt in één beeld samen te brengen.

Suggestie van snelheid

In deze studie van een groep zwaluwen die langs de dakgoot van een gebouw scheert, geeft Balla de vluchtbewegingen van de vogels weer. De elkaar opvolgende momenten van het vliegen vormen samen een suggestie van grote snelheid en doen denken aan de opeenvolgende beelden van een film.

YouTubeserie over het futurisme

Meer weten over het futurisme en beweging? In deze video vertelt educator Matthea hoe de futuristen snelheid en beweging in hun kunst proberen te vangen. Op ons YouTubekanaal vind je meer video's over het futurisme.