Onopvallend

Otterlose beuk is een van de onopvallendste beelden in de beeldentuin. Het werk staat in een beukenlaan, op de plaats waar een beuk ontbrak. De bronzen huid heeft door de invloed van lucht, wind, regen en zon de kleur van de omgeving aangenomen, zodat de Beuk nauwelijks meer te onderscheiden is van de andere bomen in de rij.

Symbiose

Giuseppe Penone beschouwt de boom als een levensvorm die, net als de mens, groeit, bloeit en sterft. In veel van zijn beelden is dan ook sprake van een samengaan, een symbiose, van mens en boom. In Otterlose beuk laat hij het menselijk lichaam in de vorm van een afdruk met de boom ‘meegroeien’, vanaf de wortels tot hoog in de takken.

Arte povera

Penone behoort tot de avant-gardekunstenaars die in de jaren 60 en begin jaren 70 van de vorige eeuw in Italië actief zijn onder de naam arte povera. Zij verzetten zich tegen de toenemende industrialisering, de dominantie van de techniek en het teloorgaan van de relatie van de mens met de natuur. In hun werk willen zij de grens tussen kunst en leven opheffen.