Portret van een vriendin

Henri Fantin-Latour is een stille, wat teruggetrokken schilder met een voorkeur voor dromerige voorstellingen. Maar omdat daar nauwelijks een markt voor is, schildert hij vooral fruit- en bloemstillevens, die hem een goed inkomen en aan het eind van zijn leven de status van een oude meester bezorgen. Daarnaast maakt hij portretten, meestal van familieleden of van vrienden, zoals Eva Callimachi-Catargi.

‘Grande dame’

Hij schildert haar bijna levensgroot als een 19de-eeuwse ‘grande dame’, meer getypeerd door haar statige houding en haar verfijnde kleding dan door overdadige luxe. Het licht en de tinten in het schilderij zijn egaal en sober, met maar enkele kleuraccenten, in de glanzende gouden armband, de waaier en de zachtroze bloem rechtsonder. Een mooi detail is dat deze bloem dezelfde structuur heeft als de versieringen op Eva’s jurk.

Cadeau

Helene Kröller-Müller krijgt dit prachtige, ingetogen portret cadeau van haar man Anton bij hun 25-jarig huwelijk. Ze is er zeer van onder de indruk en schrijft dat in het portret ‘het wonder leeft van een menselijke ziel, de ziel van Fantin-Latour’.

LUISTER NAAR HET AUDIOFRAGMENT