Gipsen model

Zoals veel beelden van Henry Moore ontstaat Sculpture with hole and light vanuit een model, in dit geval een gipsen ‘maquette’ van zo’n tien centimeter. De modellen zijn in de regel klein, zodat Moore ze gemakkelijk in zijn handen kan houden en ze van alle kanten kan bekijken. Met hulp van zijn assistenten worden de modellen uitvergroot tot soms monumentale proporties.

Rood travertijn

Moore gebruikt verschillende steensoorten, vaak van Engelse bodem, maar hij is ook geïnteresseerd in meer ‘exotische’ stenen. In de jaren zestig verblijft hij enkele maanden per jaar in zijn zomerhuis in de buurt van Carrara in Toscane. Mogelijk koopt hij daar de steen van rood travertijn voor deze sculptuur.

Samenspel

Net zo belangrijk als de materie zijn de openingen en holtes, waardoor de ruimte en het licht het beeld binnendringen. Sculpture with hole and light laat een mooi samenspel zien tussen hol en bol, plat en gewelfd, licht en schaduw. Wat min of meer verborgen blijft, is dat het beeld is geïnspireerd op de schouder- en borstpartij van het menselijk lichaam. Zoals vaak gaat Moore uit van vormen in de natuur of van het menselijk lichaam, maar zonder die te imiteren.