Als kind kwam ik er al graag, ook omdat het middenin dat grote bos lag en dus hoorde bij een heerlijk dagje avontuur. En nog steeds begint het genieten van het museum voor mij al bij de ingang van het park.

Ik was een van de gelukkigen die ter gelegenheid van het jubileum ‘mijn’ collectie van topstukken mocht samenstellen. Zo keek ik weer eens op een nieuwe manier naar dit prachtige museum. Naar het bijzondere gebouw. Naar de beeldentuin waarin je altijd weer wordt verrast. En naar de unieke collectie kunstwerken.

Alleen al 40.000 kinderen en jongeren maken hier elk jaar spelenderwijs kennis met het werk van Van Gogh, Picasso, en al die andere groten. En een veelvoud aan volwassenen uit Nederland en ver daar buiten komt telkens terug om te genieten van de vertrouwde werken en de nieuwe aankopen. 

Tegelijkertijd realiseerde ik me dat dit een lastige tijd is voor het museum. Steeds meer moet het op eigen kracht de middelen vinden om deze collectie levend te houden, voor nu en voor de toekomst. Zo ontstond het idee om, samen met een club mensen die evenveel van het Kröller-Müller houden als ik, het museum voor zijn 75ste verjaardag een bijzonder cadeau te geven: het Helene Kröller-Müller Fonds.

Een fonds dat geld bijeen brengt voor de noodzakelijke restauratie van kunstwerken, de educatie van jongeren en andere doelgroepen en de organisatie van grote, baanbrekende tentoonstellingen. Ik doe een persoonlijk beroep op u om daaraan bij te dragen.

Op deze website vindt u alle informatie over het Helene Kröller-Müller Fonds, over de manier waarop u kunt deelnemen en wat u daarvoor mag terugverwachten.

Ik hoop van harte dat we, mede dankzij u, straks een substantieel bedrag kunnen overhandigen aan het museum, zodat het de komende vijf jaar al zijn wensen kan vervullen.
En dat ook kinderen van nu en van de toekomst zo vanuit het bos het museum in kunnen blijven stappen. 

Alexander Pechtold
Initiatiefnemer Helene Kröller-Müller Fonds


Foto boven: Alexander Pechtold geeft een rondleiding aan gasten van de Zonnebloem.