Objectieve weergave

In de tweede helft van de 19de eeuw vertrekken ruim 70.000 militairen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger naar Nederlands-Indië. Deze lichting KNIL-militairen loopt over de Koningsbrug in Rotterdam om zich in te schepen voor de reis. De vrouw met het kind aan de hand die afscheid neemt van haar man verleent de voorstelling wel dramatiek, maar toch gaat het Isaac Israels meer om een objectieve weergave dan om een gevoel los te maken.

Grijze, donkere tonen

Isaac is de zoon van Jozef Israëls, een van de belangrijkste kunstenaars van de Haagse School. Deze kunststroming kenmerkt zich door realistische Hollandse landschappen in grijze, donkere tonen. Isaac is pas 18 jaar wanneer hij Het transport der kolonialen schildert. Hij lijkt in dit monumentale, donkere, gedetailleerd geschilderde werk nog beïnvloed door het werk van zijn vader.

Nederlandse impressionist

Maar al snel ontwikkelt hij een eigen stijl. Zijn techniek wordt losser en vluchtiger en hij gaat zich toeleggen op het snel vastleggen van zijn onderwerpen. Hij wordt dan ook gezien als een Nederlandse vertegenwoordiger van het impressionisme.