Vrouwen

Jan Sluijters schildert in zijn lange carrière landschappen, stadsgezichten, interieurs en portretten, maar zijn bekendheid dankt hij vooral aan zijn gedurfde naaktschilderijen van vrouwen. Voor hem belichamen vrouwen de schoonheid van het leven en ze zijn dan ook zijn favoriete onderwerp. Hij experimenteert met allerlei stijlen, van fauvisme, luminisme en kubisme tot expressionisme, maar schildert altijd figuratief en in felle, expressieve kleuren. Kleur is voor hem een middel om zijn gevoel uit te drukken.

Twee vormen van liefde

De vrouwen in dit schilderij vertegenwoordigen twee vormen van liefde. De zittende vrouw symboliseert de aardse, zintuiglijke liefde, de staande vrouw staat voor de hemelse, geestelijke liefde, die als een hogere vorm wordt beschouwd. Voor beide figuren staat zijn echtgenote en muze Greet van Cooten model.

Studies

Sluijters maakt talloze studies en schetsen met variaties op het thema van de aardse en hemelse liefde, waaronder twee olieverfstudies op doek. Dit schilderij is er een van. Het rode rasterpatroon, dat hij gebruikt om de compositie op het doek (over) te zetten, is nog goed zichtbaar.