Poëtische titels

Jean Arp is niet alleen actief als beeldhouwer, maar werkt daarnaast ook als schilder, sieradenontwerper en dichter. Dit laatste verklaart de vaak poëtische titels die hij zijn beelden meegeeft, zoals deze Wolkenherder.

Organische vorm

Toch valt er in dit beeld geen menselijke figuur te ontdekken. De grote organische vorm met ronde, golvende uitstulpingen doet eerder denken aan een vreemde, uitbottende vrucht. In het glanzende oppervlak weerspiegelen zich de bomen, het gras en de steeds wisselende luchten. Waarschijnlijk heeft Arp het beeld pas later zijn titel gegeven, waarmee hij een verband legt met de hemel erboven.

Onbewust, intuïtief proces

Arp noemt zijn beelden niet ‘abstract’, maar juist ‘concreet’, omdat ze als werkelijke, reële objecten in de ruimte staan. In zijn visie ontkiemen en groeien zij in de menselijke geest, parallel aan de groeiprocessen in de natuur. Het is de taak van de kunstenaar om in een onbewust, intuïtief proces zelfstandige vormen te scheppen, die weliswaar verwant zijn aan de natuur, maar een eigen bestaan en betekenis hebben.

Extra

Wolkenherder is in 2017, net voor de overzichtstentoonstelling van Arp gerestaureerd. Hieronder zie je een korte video, gemaakt in het atelier.