School van Barbizon

Millet wordt geboren in Gruchy, een dorp in Normandië. Hij blijft zijn leven lang trots op zijn boerenafkomst en kiest in zijn werk vaak het leven op het platteland als thema. In 1849 vestigt hij zich samen met andere kunstenaars in Barbizon, een schilderachtig dorpje in de bossen bij Fontainebleau, ten zuidoosten van Parijs. Ze krijgen als groep de naam School van Barbizon en worden bekend vanwege hun realistisch-romantische landschappen.

Plattelandsleven

Millet schildert vooral de mensen die in die landschappen wonen en werken. Boeren en boerinnen zijn tot dan toe in de kunst meestal niet meer dan een decoratief element in pittoreske of nostalgische taferelen. Millet breekt met die traditie. Hij geeft de mannen en vrouwen op een realistische maar tegelijkertijd heroïsche manier weer, als grote, met de aarde verbonden figuren, zoals deze imposante broodbakkende boerin. Hij wil de eerlijkheid en eenvoud van het plattelandsleven uitbeelden.

Invloed

Millets werk is van grote invloed op de kunst van de 19de eeuw. Vincent van Gogh bijvoorbeeld, kent zijn schilderijen en tekeningen goed en laat zich er telkens weer door inspireren.