Taal

Het medium van de Amerikaanse kunstenaar Jenny Holzer is de taal, in de vorm van een reeks korte statements, die ze vaak via een lichtkrant presenteert. Haar teksten gaan onder andere over menselijk gedrag, de consumptiemaatschappij, onze innerlijke drijfveren, de verschillen tussen rijk en arm of de manier waarop mensen met elkaar omgaan.

Lichtkrant

In 1986 laat ze in hartje New York, op Times Square, met een grote lichtkrant haar Survival Series zien, nu in het bezit van het Kröller-Müller Museum. In deze serie komen teksten voorbij als ‘If you had behaved nicely the communists wouldn’t exist’ (Als je je netjes had gedragen, zouden de communisten niet hebben bestaan), en ‘If you are considered useless no one will feed you anymore’ (Als ze je als nutteloos beschouwen, zal niemand je meer te eten geven).

Doeltreffend

Holzer confronteert de kijker met haar Truisms (gemeenplaatsen) op plekken waar zij zo veel mogelijk mensen kan bereiken, zoals in openbare gebouwen, op straat en op reclameborden. Maar ook in galeries en musea treffen haar provocerende uitspraken doel.