Alternatieven

Joep van Lieshout is een idealistisch kunstenaar die zoekt naar alternatieven voor onze huidige maatschappij. Hij stelt met zijn beelden en installaties uitdagende vragen over onze hedendaagse manier van leven. Met veel humor en scherpzinnigheid rekt hij het domein van de kunst op en heft hij de traditionele grenzen op tussen beeldende kunst, architectuur, design en commercie.

Verwarring

Mobile home houdt het midden tussen een caravan en een kunstwerk. Het is een bewoonbaar ‘kampeervoertuig’ met een slaap-, sanitair-, kantoor- en keukenunit. Maar de plek waar het staat, bijna achteloos midden in een beeldentuin, is op zijn minst merkwaardig. De verwarring wordt nog vergroot doordat de caravan eruitziet als een groot, hoekig, felgekleurd beeld waar aan de zijkant een wonderlijke grote gele klodder tegenaan is geplakt.

Prikkelen

Alles bij elkaar is dit beeld een mengvorm van kunst, architectuur en een commercieel product. Het roept vragen op en dat is precies de bedoeling van de kunstenaar: ‘Ik hou er wel van om mensen op het verkeerde been te zetten. Zo worden ze tenminste geprikkeld om zelf ideeën te vormen.’