Symbolistische voorstelling

De bruid is een symbolistische voorstelling van het mystieke huwelijk van een vrouw met de gekruisigde Jezus. De symbolistische kunstenaars willen niet het verstand maar het gevoel aanspreken. Ze zoeken bewust naar het ‘onverklaarbare’. Belangrijke thema’s in hun werken zijn Christus en de maagdelijke bruid. Goed en kwaad worden gesymboliseerd door bloemen, zoals hier de lelie en de passiebloem.

Lijnen, kleuren en vormen

Thorn Prikker geeft met lijnen, kleuren en vormen de essentie van zijn onderwerp weer. Net als Georges Seurat ziet hij lijnen als een middel om een bepaalde gevoelswaarde uit te drukken: onrust, kracht, heiligheid. Met de golvende lijnen die de figuren met elkaar verbinden verbeeldt hij de eenheid tussen de mens en het hogere.

‘Flauwekul’

Thorn Prikker is 25 jaar wanneer hij zijn bruid schildert. Al snel krijgt hij twijfel over het symbolisme en komt tot de conclusie ‘dat alles en de hele symboliek erbij flauwekul is’. Hij vindt dat de kunstenaar een maatschappelijke taak heeft en gaat zich richten op de toegepaste kunsten, om zo ‘kunst in dienst van het volk’ te maken.