Muzikale motieven

Juan Gris sluit zich in Parijs aan bij de groep kunstenaars rondom Pablo Picasso en wordt een van de toonaangevende schilders onder de kubisten. Deze kunstenaars hebben een uitgesproken voorliefde voor muzikale motieven, ze zijn vooral gefascineerd door de vorm van muziekinstrumenten.

Contouren

In dit schilderij voert een krachtig, helder blauw de boventoon. Dit blauw zou de kleur van het tafelkleed kunnen zijn. Zoals bij veel voorwerpen op de stillevens van Gris is de gitaar weergegeven door middel van contouren met witte en zwarte lijnen. Het muziekpapier, de gitaar, het tafelkleed, het gordijn met gele stippen en het vloerkleed liggen in één vlak, terwijl de tafel juist ruimte suggereert.

Contrast

Gelet op het perspectief en de weergave van het hout is de tafel vrij realistisch geschilderd. Hetzelfde geldt voor het muziekpapier en voor een klein deel van het hout van de gitaar. Gris onderzoekt hiermee het contrast tussen abstractie en natuurgetrouwe weergave van de werkelijkheid. Zelf zegt hij: ‘Ik werk met de elementen van het intellect, met de verbeelding. Dat wat abstract is probeer ik concreet te maken.’