Ordeningen

De sculpturen van Kenneth Snelson doen denken aan bruggen, hijskranen en elektriciteitsmasten of aan skeletten van wolkenkrabbers. Het zijn ordeningen van elementen in de ruimte. Snelson is gefascineerd door universele geometrische principes. Met de precisie van een wetenschapper probeert hij dieper inzicht te krijgen in de manier waarop de natuur structuren bouwt.

Stervormig web

Needle tower is een slanke, flexibele toren die in het oneindige lijkt te verdwijnen. De toren is opgebouwd uit staalkabels en aluminium staven, die naar boven toe steeds kleiner en smaller worden en de indruk geven te zweven. Recht van onderen bekeken vormt de constructie een stervormig web.

Krachten

Snelson studeert in 1948-1949 op het Black Mountain College in North Carolina. Hier ontwikkelt hij het principe van ‘tensegrity’: een uitgebalanceerd evenwicht van duwende en trekkende krachten. Visuele criteria spelen hierbij geen rol. Ook in Needle tower past hij dit principe toe. De toren blijft staan dankzij de trek- en duwkrachten in de verbindingen tussen de aluminium staven en de staalkabels.