Project Plastics - Tom ClaassenHet Kröller-Müller Museum is partner van Project Plastics, een nationaal onderzoeksproject naar kunststoffen binnen hedendaagse kunstcollecties.

Tien Nederlandse musea en collectiebeheerders

Elke collectie hedendaagse kunst en design bevat tal van voorwerpen die geheel of gedeeltelijk van plastic zijn gemaakt. Om de samenstelling van de voorwerpen te kunnen identificeren is specialistische kennis nodig, die vaak niet aanwezig is in musea zonder laboratorium. Het Project Plastics richt zich op toegepast onderzoek voor deze grote groep voorwerpen en brengt natuurwetenschappers en niet minder dan tien grote musea en collectiebeheerders in Nederland bij elkaar.

do-it-yourself

Doordat het project een ‘do-it-yourself’ methode ontwikkelt kunnen beheerders en restauratoren in de toekomst zelf een groot deel van hun plastics collecties identificeren, monitoren en waar nodig conserveringsmaatregelen treffen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) leidt bovendien twee jonge professionals op, die zich specialiseren in dit vakgebied. Het project start op 3 april 2017 en loopt tot april 2019. Het wordt financieel ondersteund door het Gieskes-Strijbis Fonds en het Mondriaanfonds.

Partners in het project

Het Project Plastics wordt gecoördineerd vanuit de Stichting Behoud Moderne Kunst (SBMK) en het Netherlands Institute for Conservation, Art and Science (NICAS), een samenwerking tussen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Rijksmuseum en de Universiteit van Amsterdam Conservering & Restauratie. De tien participerende musea zijn Bonnefantenmuseum, Centraal Museum, Gemeentemuseum Den Haag, Kröller-Müller Museum, Museum Boijmans Van Beuningen, Schunck, Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum. Daarnaast de RABO Kunstcollectie en de Kunstcollecties van de Rijksdienst.

Lees het volledige persbericht op de website van SBMK 

Foto’s: Het Kröller-Müller Museum neemt deel aan Project Plastics met het werk Untitled van Tom Claassen, een werk van latex en staal uit 1991. Op de foto rechts is te zien dat het materiaal door veroudering bros geworden is.