workshop Outreach project

Het is 14.00 uur ’s middags en ik zit tussen 7 oudere dames die ijverig aan een stilleven zitten te werken. We doen mee aan de workshop ‘Kunst maakt de mens’, een outreach project van het Van Gogh Museum, Kröller-Müller Museum en Van Gogh Brabant. Het Van Gogh Museum heeft inmiddels het eerste projectjaar achter de rug en brengt ons de fijne kneepjes van de workshop bij.

stillevens van vincent van gogh

Onder het genot van vele kopjes thee en koffie wordt gekrast met houtskool, bedenken we poëtische titels bij abstracte tekeningen, en bewonderen we elkaars creaties. Er wordt hardop gelachen en aandachtig geluisterd naar het levensverhaal van Van Gogh. Het laatste half uur wagen we ons aan het maken van een stilleven. Citroenen, zonnebloemen, flessen en koffiepotten. De tafel ligt er vol mee. Workshopleider Brigida loopt rond en geeft advies: ‘Als je nou een donkere kleur gebruikt zoals paars, dan wordt de schaduw nog krachtiger’. Het is nog best pittig, maar na 1,5 uur heeft iedereen een stilleven gemaakt. De tekeningen worden aan een waslijn gehangen en uitgebreid bewonderd. Tot slot gaan de deelnemers trots met elkaar op de foto. ‘Ik heb een enige dag gehad, dankjewel!’.

workshop kunst maakt de mensworkshops bij welzijnsinstellingen

Het enthousiasme van de deelnemers werkt aanstekelijk. Ik heb nu al zin in onze eerste workshop en kijk uit naar mijn gesprekken met zorg en welzijnsinstellingen om workshopdata vast te stellen. We mogen dit jaar 6 workshops verzorgen in onze regio en volgend jaar 12. Een prachtige gelegenheid om ouderen kennis te laten maken met Vincent van Gogh en hun verborgen tekentalenten te laten ontdekken. Wordt vervolgd!

Sandra BoksSandra Boks
Kröller-Müller Museum, educatie

september 2015

Foto's: Matthea Versteeg en Hélène de Koekkoek