Luminisme

Leo Gestel blijft zijn leven lang op zoek naar een stijl. Hij laat zich in zijn vroege werk inspireren door het luminisme, later experimenteert hij met het fauvisme, kubisme en expressionisme. Naaktfiguur tegen licht dateert uit zijn luministische periode, waarin hij gefascineerd is door de werking van het licht. Hij maakt een groot aantal studies, zowel van elektrisch licht als van zonlicht, en gebruikt in zijn schilderijen het samenspel van licht en kleuren om een intieme sfeer op te roepen.

Pointillistische stijl

Dit liggend naakt is geschilderd in pointillistische stijl. Toch is er een duidelijk verschil met de pointillistische werken van, bijvoorbeeld, Georges Seurat. De Franse kunstenaar zocht bewust naar kleurcombinaties die van een afstandje door de ogen zelf worden 'gemengd'.

Innerlijke reactie

Gestel wil juist dat de stippen, met al hun kleuren, als zelfstandige vormen in het werk te zien blijven. Hij vindt vooral het gevoel dat de verschillende kleuren opwekken belangrijk. Het gaat hem niet om het nauwkeurig nabootsen en uitbeelden van de werkelijkheid, maar om de innerlijke reactie op de voorstelling.