Aanstekelijk thema

Dit monumentale schilderij van de godin Venus en haar zoon Amor heeft een aanstekelijk thema. De kleine Amor heeft honing gestolen. Hij houdt de honingraat nog in zijn hand en boze bijen zwermen om zijn hoofd. Zijn moeder Venus leert hem hier een lesje: de brandende liefdespijlen waarmee hij zo vaak mensen treft, zijn net zo pijnlijk als bijensteken en nu voelt hij zelf eens wat hij teweegbrengt. De Latijnse tekst linksboven maakt een vergelijking tussen een steek van een angel en liefdesverdriet.

Vrouwelijk naakt

Los van deze thematiek gaat de meeste aandacht uit naar Venus, die is weergegeven met een lelieblanke huid, langgerekte ledematen en een klein, fijn gezicht. De ragfijne sluier benadrukt haar naaktheid eerder dan dat er iets door wordt verhuld. Dit soort voorstellingen van Cranach van het vrouwelijk naakt zijn in zijn tijd al zeer populair.

Datering

Het schilderij is niet gedateerd, maar in ieder geval na 1537 geschilderd. Dit is af te leiden uit de draak boven Amor: het familiewapen en tevens de ‘signatuur’ van Cranach. Op zijn vroege werken heeft deze draak rechtopstaande vleugels, na 1537 liggende.