Spanning

Dit imposante werk dankt zijn naam aan het feit dat de grote, felrode, geklonken stalen H-balken samen de letter K vormen. Maar dit was niet het uitgangspunt van de constructie. Het gaat Mark Di Suvero vooral om de ruimtelijke werking van de lineaire elementen waaruit het beeld bestaat. Hoewel ze perfect in balans zijn, lijken ze voortdurend uit evenwicht te raken, waardoor een zekere spanning ontstaat.

Evenwicht

De Amerikaanse kunstenaar begint rond 1960 met het maken van grootschalige, speelse constructies van enorme houten en ijzeren balken, die onderling zijn verbonden door middel van touwen en ijzeren kabels. Alle onderdelen houden elkaar in evenwicht en lijken in de ruimte te zweven.

Componeren

Di Suvero voert zijn gigantische beelden meestal zelf uit, en dat geldt ook voor K-piece. Hij bestuurt de kraan waarmee de stalen H-balken opgetild en verplaatst worden en last de delen aan elkaar. Dat is voor hem de manier om zijn beelden met behulp van een kraan te componeren. Hij beschrijft zijn sculptuur als ‘een schilderij in drie dimensies met de kraan als mijn penseel’.