Licht en schaduw

Het werk van Medardo Rosso is vrijwel altijd klein van formaat en laat mannen, vrouwen, kinderen, straatscènes en portretten zien. Hij maakt bijvoorbeeld sculpturen van mensen in een bus, een kind dat de borst krijgt of, zoals hier, een lachende vrouw. Net als bij de impressionistische schilders spelen in al zijn werk licht en schaduw een belangrijke rol.

Menselijke psyche

Wat Lachende vrouw zo bijzonder maakt is dat zij niet sereen glimlacht, maar dat ze breeduit lacht, waardoor zelfs haar tanden zichtbaar zijn. Maar het gaat Rosso niet om een portret van een vriendelijke of opgewekte vrouw. Het beeld is een uitkomst van zijn studie naar de menselijke psyche en de bijbehorende expressie, in dit geval het lachen.

Levensecht

Dit wassen beeld is typerend voor de onderwerpkeuze en de werkwijze van Rosso. Het korte moment dat de vrouw vrolijk lacht is bijzonder goed en levensecht getroffen. Bepaalde delen van haar gezicht, zoals de ogen en de haren, zijn schetsmatig aangeduid, maar door de werking van licht en schaduw komen ze volop tot leven.