combi foto's Mix Match MuseumGastconservatoren in het Kröller-Müller

Zij selecteerden bekende én vooral ook minder bekende kunstwerken uit zes museumdepots en schreven een origineel, persoonlijk verhaal. Kijk met hen mee naar De wereld van boven van Serge Stommels, met litho’s van Panamarenko en Hamilton Finlay of Inbeelding en uitbeelding van Wouter Tempelman. Nanny Coetsier koos werken die juist naar ons lijken te kijken: met als eyecatchers Otto Eerelman’s Blauwe Dog en een pin-up van Erwin Olaf, terwijl Joeny Veldhuyzen van Zanten de bezoeker confronteert met de fijne nalatenschap van Duchamp.
Kijktip: Mix Match Museum met gastconservator Joeny in Koffietijd

Gastcurator van 11 jaar oud

Parcival Bessems en Corine Jacobs blijven wat meer op het kunsthistorische pad, met respectievelijk een introductie van een Tweede Gouden Eeuw (1813-1940) en een andere kijk op de hoeken en tegendraadsheid van grote kunstenaars als Piet Mondriaan en Kurt Schwitters. De laatste en jongste gastcurator is de 11-jarige Tom Veerbeek. Hij verraste het museum met een inventieve professor én het aanbod voor een zelfverzonnen rondleiding.

Tentoonstellingen in zes musea

De tentoonstelling opent op 18 april, het begin van de Museumweek (18-24 april). Die week gaan ook in de andere deelnemende museum speciale tentoonstellingen open: Amsterdam Museum, het Groninger Museum, Museum Boerhaave in Leiden, Museum TwentseWelle in Enschede en het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Mix Match Museum is mede mogelijk gemaakt door stichting DOEN.

stichting doen
Foto's v.l.n.r.: George Breitner, Vrouwelijk halfnaakt, circa 1892 (Kröller-Müller Museum), Anton Corbijn, David Bowie, 1980 (Groninger Museum), Knijpbril (TwentseWelle) en Joseph Mendes da Costa, Bouwsculptuur (Amsterdam Museum)