-BLOG- Het museum lijkt rustig in deze tijd van het jaar. Maar achter de schermen draait het op volle toeren. Zo wordt onder andere de tentoonstelling Mix Match Museum voorbereid die op 18 april opent. De tentoonstelling is door het publiek uit collecties van 6 Nederlandse musea samengesteld op een online platform.

Voorbereidingen

Kunstwerken worden uit het depot gehaald, conditiechecks worden gedaan, sokkels worden in elkaar getimmerd en geschilderd, kappen worden besteld en kunstwerken worden ingepakt om op bruikleen te gaan.Structurist work number 28, Red Wing, Charles Biederman

Restauratie

Bij sommige werken is restauratie nodig. Zoals bij Structurist work number 28, Red Wing van Charles Biederman. Dit werk is gekozen door Corine Jacobs in haar tentoonstelling ‘Haaks, loodrecht en tegendraads’. Hieronder een beeldverslag.
Foto boven: restauratoren Susanne Kensche en Nikki van Basten plaatsen het werk Structurist work number 28, Red Wing op een ezel om het te fotograferen. Ze dragen handschoenen om het werk te beschermen.
Op deze foto is goed te zien dat er stof op het kunstwerk zit. Het hele kunstwerk wordt nauwkeurig nagelopen en eventuele schades worden in kaart gebracht. Deze foto’s worden opgeslagen in het archief.

Met het fotograferen is in kaart gebracht wat er allemaal nog moet gebeuren om het kunstwerk ‘tentoonstellingswaardig’ te maken. Nikki reinigt heel voorzichtig het oppervlak, hierbij wordt stof en ander vuil verwijderd.

Nadat het oppervlak helemaal schoon is vinden enkele herstelwerkzaamheden plaats. Op deze foto zie je hoe Nikki lacunes retoucheert. Dit is een precies klusje omdat de plekjes heel klein zijn en het moeilijk is om precies de kleur blauw te vinden die bij het kunstwerk past. Met een microscoop en een heel klein wattenstaafje gaat Nikki alle lacunes af. Als dit klaar is kan het werk naar zaal.

Mix Match Museum TeamMix Match Museum team
April 2015