De mecenas en de 'verversbaas', Annelinde DingemanseHet Kröller-Müller Museum heeft een succesvol jaar achter de rug. In 2017 ontving het museum 354.000 bezoekers. Dit jaar stonden twee grote tentoonstellingen op het programma: Arp. The Poetry of Forms vanaf het voorjaar en De mecenas en de ‘verversbaas’. Helene Kröller-Müller en Bart van der Leck vanaf dit najaar.

Ruim 1,2 miljoen bezoekers in het buitenland

Buitenshuis trok het museum ook volle zalen. Met tentoonstellingen in Nagoya, Treviso, Sapporo, Tokyo en Vicenza bereikte het museum in 2017 in het buitenland ruim 1,2 miljoen bezoekers.

Arp: The Poetry of Forms, foto Marjon Gemmeke

Tentoonstellingen in het Kröller-Müller Museum

De eerste tentoonstelling die dit jaar plaatsvond was Arp. The Poetry of Forms, gewijd aan de wisselwerking tussen poëzie en beeldende kunst in het werk van Hans / Jean Arp, in het Kröller-Müller vooral bekend van zijn beeld Wolkenherder in de beeldentuin.
Midden oktober volgde De mecenas en de ‘verversbaas’ over de bijzondere relatie tussen Helene Kröller-Müller en Bart van der Leck, tegen de achtergrond van de opkomst van De Stijl. Beide tentoonstellingen zijn georganiseerd in het kader van het themajaar Mondriaan tot Dutch Design.

De mecenas en de 'verversbaas', foto Marjon Gemmeke

Tentoonstellingen in het buitenland

In het buitenland was de collectie van het Kröller-Müller  te zien in verschillende grote tentoonstellingen die in coproductie tot stand kwamen. Van Gogh and Gauguin: Reality and Imagination in het Aichi Prefectural Museum of Art (Nagoya) sloot af met ruim 225.000 bezoekers. De tentoonstelling Storie dell‘impressionismo in Museo di Santa Caterina in Treviso kon in 2017 rekenen op ruim 330.000 bezoekers. Van Gogh & Japan in Hokkaido Museum of Modern Art in Sapporo trok bijna 200.000 bezoekers. De tentoonstelling was ook te zien in Tokyo Metropolitan Art Museum, waar in 2017 zo’n 300.000 bezoekers te gast waren. Hoogtepunt van het jaar is Van Gogh. Tra il grano e il cielo in  Basilica Palladiana (Vicenza), waar een record aantal werken (ruim honderd) van Vincent van Gogh uit de Kröller-Müllercollectie te zien zijn. Tussen oktober en eind december trok de tentoonstelling al meer dan 170.000 bezoekers.

Afbeeldingen: bezoeker in De mecenas en de 'verversbaas', foto Annelinde Dingemanse / tentoonstelling Arp. The Poetry of Forms, foto Marjon Gemmeke / tentoonstelling De mecenas en de 'verversbaas', foto Marjon Gemmeke