Droomwereld

Het werk van Redon verbeeldt een droomwereld, bevolkt door feeën, monsters, geesten en andere fantasiefiguren. Daarmee is hij een typische vertegenwoordiger van het symbolisme, een stroming in de kunst aan het einde van de 19de eeuw met een sterke hang naar het onderbewuste, het ongewone en onverklaarbare.

Dreigend oog

In dit schilderij begluurt de cycloop Polyphemus vanachter een hoge berg de slapende zeenimf Galathea. De liefde van de eenogige reus blijft onbeantwoord, want Galathea geeft de voorkeur aan de riviergod Acis. Het onnatuurlijk grote oog is het meest opvallende onderdeel van het schilderij. Bij Redon is het oog vaak een alles beheersend, zelfstandig wezen, een symbool van de menselijke ziel en van het mysterieuze, onbekende innerlijk.

Felle kleuren

De dreiging van de reus of liever van het oog dat de naakte vrouw bespiedt, wordt versterkt door de ongewoon felle kleuren. Met deze persoonlijke, droomachtige verbeelding van een thema uit de Griekse godenwereld schildert Redon een van de meesterwerken van het symbolisme.