Russische avant-garde

Oleksandr Bohomazov behoort tot de Oekraïense avant-garde. Net als veel kunstenaars van zijn generatie bewandelt hij een pad van verschillende opeenvolgende stijlen, zoals symbolisme, pointillisme en fauvisme. Zijn werk in de periode tussen 1913 en 1915 is puur futuristisch en valt samen met het hoogtepunt van het Italiaanse futurisme, dat hij kent via publicaties.

Kaukasus

Gedwongen door geldgebrek verlaat Bohomazov in 1915 zijn woonplaats Kyiv en gaat als leraar werken in het Armeense stadje Goris in de Kleine Kaukasus. Hij is onder de indruk van het gebergte, dat hij vergelijkt met een ‘reusachtige trechter waarin grootse volumes draaien, in elkaar storten en op elkaar botsen’.

Grote onbekende

Er breekt een vruchtbare periode aan. Bohomazov maakt talloze schilderijen en tekeningen van de Kaukasus, waaronder dit panoramische Landschap en Herinneringen aan de Kaukasus, een synthese van zijn impressies. Ondanks de eigenheid en hoge kwaliteit van zijn werk blijft hij in het Westen lang een ‘grote onbekende’. Daar zijn zijn werken pas in 1973 voor het eerst te zien, op een tentoonstelling in Londen.