Reflectie

Centraal in het oeuvre van On Kawara staat zijn reflectie op het bestaan – hier en nu – en op het verschijnsel ‘tijd’. Om zijn visie te concretiseren gebruikt de Japanse kunstenaar de taal en het getal. Dit werk bestaat uit 126 ansichtkaarten, die hij tussen 1 mei en 3 september 1970 dagelijks vanuit diverse steden in de Verenigde Staten en Canada stuurt aan vrienden en relaties in de kunstwereld.

Wezenlijke elementen

Op elke kaart vermeldt hij precies hoe laat hij die dag is opgestaan: ‘I got up at …’ Zo markeert hij het tijdstip waarop zijn dag begint en de plaats waar hij zich dan bevindt. Dit is On Kawara’s manier om zich te verdiepen in de fenomenen ‘tijd’ en ‘plaats’ als wezenlijke elementen in zijn bestaan. En op deze wijze maakt hij ook anderen hiervan deelgenoot.

Strikt anoniem

On Kawara doet in zijn werk vaak mededelingen over zichzelf, maar daarbuiten wil hij strikt anoniem blijven. Hij treedt tijdens zijn leven niet in de openbaarheid, gaat niet naar openingen van tentoonstellingen, geeft geen interviews en laat zich niet fotograferen.