menu sluiten

Restauratie Les filets, Honfleur

Onlangs verwierf het museum het schilderij 'Les filets, Honfleur', 1912 (73 x 100 cm, olieverf op doek) van Félix Vallotton. Het museum kon dit schilderij uit particulier bezit aankopen voor een bedrag van € 750.000.

Vallottons landschappen bevinden zich voor het merendeel nog in Zwitserse privécollecties. De aankoop is mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Voordat het werk gepresenteerd kon worden moest het gerestaureerd worden.
Restaurator Madeleine Bisschoff vertelt hierover:
'Wat hangt er een grauwe sluier over de lucht, was mijn eerste reactie toen ik het schilderij zag. En hoe bijzonder dat de originele lijst is behouden.'

Zonder grondering
De verflaag van het schilderij is heel dun en heeft nauwelijks glans. Om dit matte uiterlijk te verkrijgen heeft Vallotton, anders dan gebruikelijk, geen grondering op het doek aangebracht. Op deze UV-fluorescentie foto van een dwarsdoorsnede van de verflaag is te zien dat er, direct onder de verflaag, wel een lijmlaag zit (lichtblauwe laag op de foto). Dit heeft Vallotton vermoedelijk gedaan om het doek minder absorberend en beter beschilderbaar te maken. De lijm fixeert de draden van het doek, waardoor het tijdens het schilderen, minder ‘meebeweegt’. Door de lijmlaag trekt de verf niet meteen in de doekdraden en is deze makkelijker uit te strijken.

Deze verfopbouw – zonder tussenliggende grondering - maakt het schilderij heel kwetsbaar.

Restauratie van de lijst
De originele lijst is eveneens gerestaureerd. Zo zijn ontbrekende stukjes ornament weer aangevuld en op kleur en de juiste glans gebracht. De lijst is daarnaast van glas voorzien om het kwetsbare schilderij zo goed mogelijk te beschermen, niet alleen tegen stof maar ook tegen wisselingen in luchtvochtigheid.

De totale restauratiekosten zijn € 12.500. Een anonieme schenker heeft deze restauratie mogelijk gemaakt.