Spiral jetty, t Robert Smithson (1938 – 1973).In het voorjaar van 1970 installeert Robert Smithson Spiral jetty in Great Salt Lake in Utah: een spiraalvormige pier van 6.550 ton aarde, zwarte basalt, kalksteen en grint. Smithson filmt van meet af aan hoe vrachtwagens, bulldozers en tractoren de constructie van circa 480 cm breed en 480 meter lang bij Rozel Point in het water aanleggen. Hij huurt zelfs een helikopter om ook vanuit de lucht opnamen te maken.

Samen met het artikel ‘The Spiral Jetty’ dat Smithson in 1972 publiceert en de Spiral jetty zelf, vormt de film sindsdien het kunstwerk. Of anders gezegd, Spiral jetty kan op drie verschillende manieren worden ervaren: tijdens het lezen van de tekst , tijdens een bezoek aan de dam in het water, of zoals hier, bij het bekijken van de film.

Spiral jetty is een van de belangrijkste uitingen van land art, een stroming die in de jaren 60 en 70 zijn opgang maakt, waarbij kunstenaars kunstwerken op grote schaal maken in en met het landschap zelf.

Naast de film zie je ook tekeningen en foto’s van Smithson uit de museumcollectie.

Afbeeldingen:Robert Smithson, Spiral jetty (still), 1972 / Overzicht, foto: Marjon Gemmeke