TEST

Site-specific

In de zomer van 1980 was in het Rijksmuseum Kröller-Müller de tentoonstelling PIER + OCEAN, constructie in de kunst van de zeventiger jaren te zien met kunstenaars uit Europa en Amerika. De tentoonstelling besloeg de gehele nieuwbouw en een deel van het Van de Velde-gebouw. Verschillende kunstenaars zouden ter plekke nieuwe projecten uitvoeren.


Graevenitz als curator

Kunstenaar Gerhard von Graevenitz (1934-1983) werd uitgenodigd als curator van de tentoonstelling. Hij werd daarbij geassisteerd door de Engelse kunstenaar Norman Dilworth en ook constructivist Kenneth Martin gaf zijn steun aan het project. Het tentoonstelling ontwerp van Graevenitz kende de afdelingen; ruimteconcepten, toeval, systeem, oneindigheid en zwaartekracht.

 
Tent. Pier+Ocean 1980 - Uitnodigingskaart opening

Mondriaan

Het onderwerp van de tentoonstelling was verleend aan Compositie 10 in zwart wit (1915) van Piet Mondriaan dat soms Pier and Ocean wordt genoemd. Directeur Oxenaar: “Er werd aan deelgenomen door 55 kunstenaars, waaronder zes Nederlanders. Van dit totaal waren 29 kunstenaars in de permanente collectie van het museum vertegenwoordigd. Als men zich dan nog de belangrijke plaats realiseert die het Pier+Ocean-thema van Mondriaan in de collectie inneemt, wordt duidelijk hoezeer deze tentoonstelling in Otterlo thuis was.”


Afbeeldingen: Tentoonstelling Pier+Ocean: Uitnodigingskaart opening, 1980