Wisselwerking

Het centrale thema in het werk van de conceptuele kunstenaar Stanley Brouwn is het opmeten en overbruggen van afstanden. Als norm neemt hij een officeel maatsysteem als de meter, de voet of de el. Daar tegenover stelt hij een persoonlijk, aan zijn lichaam gerelateerd maatsysteem (de sb-voet, de sb-el, de sb-stap). Zo onderzoekt hij consequent de wisselwerking tussen afstand en maat, ruimte en tijd.

Maat

Project voor het Rijksmuseum Kröller-Müller bestaat uit twee delen. Voor het eerste deel neemt Brouwn de maten op van een zaal in het museum. De maateenheden die hij daarvoor gebruikt – de meter en de stap – zijn als aluminium strips bij de ingang van de zaal aangebracht.

Afstand

Voor het andere werk heeft hij in de beeldentuin vanaf tien verschillende punten een wisselend aantal stappen gelopen in steeds andere richtingen. De richting wordt niet aangegeven, de nadruk ligt op de afstand. Het beginpunt van iedere wandeling wordt steeds gemarkeerd door een bordje met de tekst: ‘beginpunt van een door stanley brouwn op 20 december 1984 gelopen afstand van … stappen’.

Extra: Moving Pictures

Joost van Ophem maakte deze korte film geïnspireerd door dit werk. Moving Pictures is een creatief samenwerkingsproject van ArtEZ afdeling Fine Arts en het Kröller-Müller Museum.