Nieuwe esthetiek

Snelheid en beweging zijn hoofdthema’s van de Italiaanse futuristen. Het klassieke marmeren of bronzen beeld is in hun ogen volstrekt ongeschikt om de moderne wereld en de dynamiek ervan uit te drukken. De esthetiek van de traditionele kunst en cultuur moet dan ook vervangen worden door de ‘nieuwe schoonheid’ van de eigentijdse dynamiek en door onderwerpen als de auto, de trein, de motorfiets, maar ook de mens, in volle beweging.

Snelheid en beweging

Umberto Boccioni is zowel schilder als beeldhouwer. In de beelden die hij tijdens zijn korte leven maakt, toont hij zich een ware futurist. In dit krachtige beeld probeert hij de snelheid en de beweging van een menselijke figuur in één sculptuur vast te leggen.

Constructie van de actie

Het gaat hem niet alleen om het weergeven van de vele stadia en momenten van een voortsnellende figuur, maar vooral ook om het idee van beweging van een figuur in de ruimte. ‘Geen pure vorm, maar een puur plastisch ritme, niet de constructie van het lichaam, maar de constructie van de actie van het lichaam.’

Extra: Moving Pictures

Malou Kwint maakte deze korte film geïnspireerd door dit werk van Boccioni. Moving Pictures is een creatief samenwerkingsproject van ArtEZ afdeling Fine Arts en het Kröller-Müller Museum.