Het Kröller-Müller Museum is het tweede huis van Vincent van Gogh. Met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen bezit het museum de op een na grootste Van Goghverzameling ter wereld.

Het verhaal van zijn leven en werk

Sinds de opening van het Kröller-Müller Museum in 1938 hangen de werken van Vincent van Gogh in het hart van het gebouw: een omloop rond een kleine patio, nu de Van Gogh galerij genoemd.

HET ECHTPAAR KRÖLLER-MÜLLER EN HUN ADVISEUR H.P. BREMMER

In de verzameling van Anton en Helene Kröller-Müller, de stichters van het Kröller-Müller Museum, neemt het werk van Vincent van Gogh een bijzondere plaats in. Dankzij hen heeft het museum de op één na grootste Van Gogh collectie ter wereld. Tussen 1908 en 1929 kopen zij maar liefst 91 schilderijen en meer dan 180 werken op papier. Hun budget is vrijwel onbeperkt. Helene beschouwt Van Gogh als 'een van de grote geesten van de moderne kunst'.

Vincent en Helene

Als hij zich in augustus 1880 na een mislukte loopbaan als kunsthandelaar, onderwijzer, theologiestudent en predikant besluit toe te leggen op het kunstenaarschap is Van Gogh 27 jaar. De domineeszoon is ervan overtuigd dat hij ook als kunstenaar dienstbaar kan zijn aan God. Helene, zelf op zoek naar een spirituele dimensie in haar leven, kan zich vinden in de manier waarop Van Gogh deze zoekt in het leven: in de mens en in de natuur.

Meer over van Gogh in het Kröller-Müller