Hoger gezichtspunt

In juli 1883 koopt Van Gogh een veldezel, ‘omdat men zich zo vuil niet maakt dan wanneer men op zijn knieën werkt buiten’. Bovendien kan hij nu ook gemakkelijker vanuit een wat hoger gezichtspunt schilderen, zoals in Bosrand is te zien. Het is het eerste schilderij dat Helene Kröller-Müller van de door haar zo bewonderde schilder verwerft.

Gewone lap stof

Bosrand is geschilderd op tamelijk fijn doek, mogelijk een gewone lap stof. Begin september schrijft Van Gogh namelijk aan zijn broer Theo: ‘Ik had nog een stuk goed gekocht onlangs om studielinnen van te maken zelf en ik heb het nu aan haar gegeven voor hemden.’ Met ‘haar’ doelt hij op Sien Hoornik, met wie hij op dat moment samenleeft. Misschien heeft hij Sien niet de hele lap gegeven en had hij er al een stuk van gebruikt om op te schilderen.

Aanpassing

In eerste opzet slingert het pad aan de linkerkant tussen de bomen door en staat op de linker voorgrond de stam van een tweede boom. Van Gogh besluit dan toch deze boom te verwijderen en het bospad voor een deel recht te trekken. Daardoor oogt de compositie rustiger. Het gaat Van Gogh vooral om de sfeer, hij is ervan overtuigd dat een landschap ‘dat oogenblik en die plaats in de natuur waar men alleen kan heengaan, zonder gezelschap’ kan uitdrukken.