Prenten verzamelen

Tijdens zijn verblijf in Den Haag, van december 1881 tot september 1883, begint Van Gogh prenten te verzamelen, vooral uit The Graphic. Dit Engelse geïllustreerde tijdschrift publiceert in de rubriek ‘Heads of the People’ een serie karakteristieke portretten van arbeiders, die hem zeer aanspreken. Eenmaal in Nuenen wil hij de boeren en de wevers vastleggen in zijn eigen ‘Heads of the People’.

Bruine en groene tinten

Hij zet deze vrouwenkop met brede, pasteuze penseelstreken neer, nat-in-nat op een crèmekleurige grondering. De rest van het werk is, voor Van Goghs doen, opvallend glad geschilderd. Voor het gezicht en het mutsje gebruikt hij min of meer dezelfde warme aardetinten. Ze vormen een fraai contrast met de verschillende tinten groen van de achtergrond en de omslagdoek.

Karakteristieke kop

Van Gogh heeft het gezicht van de vrouw slechts ten dele uitgewerkt. Haar rechteroog is nauwelijks zichtbaar, alleen in reliëf is een ronding te zien in de verf. Het hooglichtje in het linkeroog geeft haar een nogal doodse, starende uitdrukking. Desondanks weet hij een karakteristieke kop neer te zetten.